7 Eylül 2016 Çarşamba

Doğum Sonrası Karnınızdaki Çukurun Sırrı!
         Erkekler ne kadar bilir bilmem ancak kadınların en büyük kabusudur doğum sonrası kalan kilolar ve deformasyonlar… Çatlak kremler, diyetler, detokslar, kürler hatta zaman zaman estetik cerrahi tekniklere kadar dayanır bu mücadele… En büyük şikayet doğum sonrası karın bölgesinin “toparlanamaması”dır. Çoğunlukla bunun kiloyla ilişkili olduğu düşünülse de aslında olan karın/abdominal bölgedeki kasların zayıflığı veya düzensizliğinin kiloya eşlik etmesidir.
         Karın bölgesinde bilinen meşhur “six-pack” yani baklava görüntüsünü oluşturan 4 temel kas vardır: Rektus abdominis, internal ve eksternal oblikler ve transvers abdominal kaslar. Rektus abdominis göbek deliğinin iki kenarından yukarı ve aşağı doğru uzanan bir kastır. Kasın sağ ve sol kısmını birleştiren ve kası bir arada tutan bir yapı ile kasın bütünlüğü korunur. Gebelik sırasında (veya aşırı kilo alımı ile) karnın büyümesi ile bu bölge genişler. Ancak kimi gebelerde yapısal ve genetik faktörlere bağlı olarak rektus abdominisin iki parçası birbirinden ayrılır ve doğum sonrasında karın bölgesi küçülse de bu iki parça kendiliğinden bir araya gelmez. Göbek deliğinin altında üstünde (özelllikle karın kasları kasıldığında belirginleşen) bir çukur hat meydana gelir. Hatta eşlik eden bir fıtıklaşma olursa bu çukurdan nefes alıp verme sırasında bir taşma görüntüsü oluşur. Birçok kadın bu görüntüden dolayı karnını saklar. Buna diastazis rekti yani rektus kasının ikiye ayrılması diyoruz.
         Diastazis rektili ilk hastam kadın doğum hekimine danışmış ancak cerrahi tedavi gerektiği yanıtını alınca internetten araştırdığı egzersizleri yapmaya başlamış bir hastaydı. Ancak egzersizlerin durumu daha da kötüye götürdüğünü fark ettiğinde bir fizyoterapiste danışmaya karar vermişti (“İnternetten öğrenilen egzersiz iyileştirmez hasta eder” mesajı buraya pek yakıştı). Önce değerlendirme ile açıklığın miktarını tespit etmek gerekiyordu. Aslında diastazis rektiden şüpheleniyorsanız evde sizin değerlendirmeniz de çok kolay; sırtüstü yatın, dizlerinizi bükerek ayaklarınızı yere koyun (çengel pozisyonu), başınızı kaldırın, parmağınızı göbek deliğinizin üzerine yerleştirin, bir boşluk- açıklık hissediyorsanız, kadın doğum hekiminize başvurup tanınızı kesinleştirebilirsiniz. Dönelim benim hastama, egzersizin durumu kötüleştirdiğini söylediği için yaptığı egzersizleri sorguladım, yanlış egzersiz seçimi yaptığını anlamak zor olmadı. Son dönemde ultrason incelemesiyle yapılan çalışmalardan, kaslar desteklenmeden yapılan karın egzersizlerinin açıklığı arttırdığını öğrenmiştim, bu da klinikteki yansımasıydı araştırmanın.  
Her ne kadar kadınlar görüntüden şikayetçi olarak başvursalar da, abdominal kaslardaki kuvvet ve kontrol kaybına yol açan diastazis rekti ilerleyen yıllarda kas-iskelet problemleri riskini arttırdığı için tedavi gerektiren bir durum. Türkiye’de genel olarak önerilen tedavi cerrahi yöntemleri içeriyor. Ancak kadın doğum hekiminiz de uygun görürse önce konservatif tedavi denenmeli. Peki bunun konservatif tedavisi nedir? Tabi ki FİZYOTERAPİ!
          Fizyoterapi’de hastaya uygun egzersiz seçimi yapmak çok önemli, zarar vermemek öncelik olmalı. Yalnızca abdominal kasların kuvvetine değil, kontrol ve koordinasyonunu sağlamaya yönelik çalışmalar da yapılmalı. Tedavinin başlangıcında düşük egzersiz şiddeti ve mutlaka manuel destek ile egzersiz yapılmalı ve fizyoterapistin kontrolünde olmalı. Korseleme veya bantlama egzersize ek olarak uygulanabilir. Korseleme hastalarım tarafından tercih edilmediği için ben kinezyolojik bantlamayı uyguladım bugüne kadar. (Kasım ayında yurt dışında bir kongrede diastazis rekti hastalarında bantlama ve ile ilgili çalışmamızı sunacağım.) Ayrıca abdominal fasyaya yönelik yumuşak doku tekniklerinin de faydalı olduğunu deneyimledim. Bu hastamda uyguladığımız tüm bu fizyoterapi programı ile 6 haftalık tedavide, açıklık 4.5 cm’den 0.5 cm’ye düştü (Ölçümleri üç bölgeden yapılıyor, ancak en dramatik açıklık 4,5 cm idi.). Karın bölgesinin genel görüntüsünde önemli bir düzelme oldu –ki onun için en önemli kısmı buydu- ve hasta çocuğunu kucağına almak gibi günlük yaşam hareketlerinde kendini daha güvenli hissettiğini söyledi.

          Sonuç olarak, gebelik sonrası özellikle ilk 2 aydan sonra iyileşmeyen karın bölgesi sorunlarında mutlaka bireysel değerlendirmenizi yapın ve şüpheniz varsa kadın doğum hekiminize danışın. Ülkemizde çok yaygın olmadığı için fizyoterapiyi cerrahiden önceki seçenek olarak aklınızda tutun ve en önemlisi kendinize zarar vermemek için bilinçsiz egzersiz yapmayın!        
Sorularınız ve destek için: hilaldenizkulli@gmail.com 

37 yorum:

  1. Merhaba hilal hanim bende diazteis rekti var ultrasan sonucu 5 -6cm mi bulmakta diye tani kondu ,ama fizik tedvi doktorum sadece korse onerdi ve youtube taki videolardan yapabilirsin dedi hareket olarak,siz ne onerirsiniz izmirde bu konu hakkinda onerebileceginiz doktor ismi var mi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünde kadın sağlığı çalışan bir meslektaşım mutlaka vardır diye düşünüyorum.
      Geçmiş olsun dileklerimle...

      Sil
  2. Meth bende diastazis rekti teşhisi konuldu biraz geç şuan bebeğim yaşına girdi geç kalmış olurmuyum fizyoterapi için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tly,
      geç kalmış değilsiniz.
      Geçmiş olsun dileklerimle...

      Sil
  3. Merhaba benimde karnimda ayrilma oldugu icin deri sarkmalarim var olcrugumde 2bucuk parmak kadar bir bosluk var egzersiz yaparak ne kadar surede gecer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Sadece egzersiz yeterli olmayabilir. Egzersizle birlikte korseleme veya bantlama ihtiyacı olabilir.
      İyileşme süresi kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için kesin bir şey söylemem doğru olmaz.
      Geçmiş olsun dileklerimle.

      Sil
    2. Merhaba ben adanadayim bana onerebileceginiz bir yer var mı acaba benimde aynı sorunum var pilatese başladım hicalarima rwktus diyastazim olduğunu soykedim beni yonlendirebilecehinjz birbyer var mi

      Sil
  4. Merhabalar,
    2 haftada bu açıklık nasıl bu kadar azaldı?
    20 derslik pilates dersim bitti hala devam ediyorum ama bu kadar hızlı sonuç alamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esra Hanım,
      Her hastamda bu süre farklılık gösteriyor.
      Açıklığınızı takip edin, maalesef doğru egzersizler seçilmezse açıklık artabilir.
      Mail atarsanız daha ayrıntılı yardımcı olabilirim.
      Geçmiş olsun dileklerimle.
      Sevgiler

      Sil
  5. Merhabalar,
    4 yaşında bir oğlum ve 11.5 aylık ikizlerim var. Doğumdan yaklaşık iki ay sonra göbek deliği üzerinden sağ üst kısma doğru bir şekilde eğreti duran bir şişlik vardı. (benim şu an resimde paylaştığınızdan biraz daha az şişliğim ) İlk başta küçük bir göbek fıtığı şüphesi üzerinde durdu doktorum. Usg istedi ve göbek fıtığı çıkmadı. Küçük olduğu için gözükmüyor dedi. Ve ameliyat önerdi. Ben korktuğum ve halihazırda emzirdiğim için ameliyat olmadım. Bugün tekrar doktora gittim ve göbek fıtığı olmadığını söyledi
    Bende de diastazis rekti teşhisi konuldu biraz geç mi şuan bilmiyorum ve geç kalmış olurmuyum fizyoterapi için...Artvin /Hopa 'da yaşıyorum.En kısa zamanda sağlıklı bir bilgi ile dönüş yaparsanız çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, geç kalmış sayılmazsınız. Yaşadığınız şehirde konuyla ilgili tecrübesi olan bir fizyoterapist bulmaya çalışın. Eğer bulamazsanız mail yoluyla ulaşın. Yardımda bulunmaya çalışacağım. geçmiş olsun dileklerimle.

      Sil
  6. Merhaba iki doğum yaptım araları bir yaş küçük çocuğum yedi yaşında geç kalmış olabikirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben geç kalmış olacağınızı sanmıyorum. Tedaviyle ilerleme kat edebilirsiniz.
      Sevgiler

      Sil
  7. Hilal hanim merhabalar.Dogumun uzerinden 27 ay gecmesine ragmen karin kaslarim duzelmedi.Reformer pilatese basladim.11 ders oldu.Durumu takip ediyorum.Pilates hareketlerinin nekadar etkili oldugundan emin olamiyorum.Ne tarz hareketler yapilmali bilmiyorum.Fizik tedavi icin istanbulda tavsiye edebileceginiz bir yer var mi? Bu konuda bilgisi olan bir uzmanla gorusmek isterim.Yardimci olursaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada gobek deliginin acikligini max 2 cm olarak ölctüm

      Sil
    2. Merhaba,
      Mail atarsanız size yardımcı olayım. (hilaldenizkulli@gmail.com)
      Gecmis olsun dileklerimle.
      Sevgiler

      Sil
  8. Hilal Hanım merhabalar. 2 sezeryan sonrası kilolarımı tamamen verdikten sonra dahi (Verdiğim kiloların bir kısmını da geri aldım zaten.) alt karnımda hem şişlik, hem rahatsızlık hissediyorum. Duruş bozukluğum da var. Sabah yanlarımda ve karnımda aşırı ağrılarla uyanıyorum. Gittiğim doktorlar (kadın dğum ve üroloji) bir sıkıntı olmadığını söyledi. Ama ağrılar halen devam. Yan yatarken bile o kısım bana büyük rahatsızlık veriyor. En son spor salonundaki hoca karın kası ayrılman olabilir dedi. Bu konuda sizden randevu alabiliyor muyum? Hangi hastanede çalışıyorsunuz ya da kendi muayenehaneniz var mı acaba? Yardımcı olursanız çok memnun kalırım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özlem Hanım,
      hilaldenizkulli@gmail.com adresime mail atabilirseniz yüzyüze görüşme için yazışalım.
      Geçmiş olsun dileklerimle.
      Sevgiler

      Sil
  9. Merhaba Hilal hanim ankara da onerebileceginiz bir fizyoterapist var mi acaba?

    YanıtlaSil
  10. Meraba Hilal hanım kas ayrılması rahatsızlığım olduğunu biliyorum ama bir türlü uzman birine teşhis koyduramadım hangi branşa gittiysem kas ayrılmasını çok ciddiye almadılar.plastik cerrahi kadın doğum ve genel cerrahiye gittim muayene etmediler.herkes topu birbirine atıyor.hangi branşa gitmem lazım.bu arada izmir de yaşıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Saydığınız branşların bu konuyla ilgilenmesi gerekirdi.
      Instagramda @diastazisrektitürkiye isimli bir sayfamız var.
      O sayfada bir test videosu bulunuyor. Onu uygulayın ve sonucu DM'den sayfa yürütücüsü arkadaşlarla paylaşın size yardımcı olacaklardır.
      Ayrıntılar için mail atabilirsiniz.
      Geçniş olsun dileklerimle.
      Sevgiler

      Sil
  11. Bunun olduğunu anlamak için hangi bölüme gitmemiz gerekiyor

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar benmde karın kaslarımda açıklık var bu yüzden kırışık kırışık duruyo hafif sarkmada olduğu için amalyat olmadan bunun giderilmesi memknmü açıklık 2 yanlamasına 2 parmak kadarr bide doğum yapalı 4 yıl oldu geç kalmış olabilirmiyim tedavi için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      kırışıklık için egzersiz yapmanın faydası olmasa da açıklık için uygun egzersiz programıyla karnınız toparlanabilir. Asla geç kalmış değilsiniz :) Instagramda @diastazisrektitürkiye isimli bir sayfamız var. Oradan diğer danışanların sonuçlarını inceleyebilir, DM'den bize ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun dileklerimle. Sevgiler.

      Sil
  13. Merhaba Benim açıklık açik bağırsak ameliyati sonrasi oluştu 6 cm uzunlukta 5.5 cm genişlikte çıkıyor ultrasonda doktor ameliyat dedi içerideki kaslardaki dikişler açılmış dedi bu kaslar hareketle düzelirmi peki

    YanıtlaSil
  14. Merhaba hilal hanım ankara da yonlendirebileceginiz biri var mi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gözde hanım,
      İnstagramda bilimsel danışmanlığını yaptığım @diastazisrektitürkiye sayfasından hızla bilgi alabilirsiniz.

      Sil
  15. Merhaba ben acik mide ameliyati oldum. 9 ay sonunda dikis etrafinda yumru olustu ve fitik dendi. 2. Ameliyati oldum. 1 sene oldu. Orda dik durdugumda sikinti yok ancak kostugumda gerdigimde bir yumru olusuyor. Sonra tekrar duzeliyor . Ultrasonda tasma gozukmuyor. O bolgede yumusaklik var ve bastgmda iceri hafif bir giris oluyor. Genel cerrahlarda tam yorum getiremedi. Kaslarini guclendir gecer dediler. Bunu teshis ve tedavi edebilir miyiz cerrshi mudahale olmadan? Ankarada yasiyorum. Yonlendirebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ultrason sonuçlarınızı ve varsa ameliyat epikrizlerinizi hilaldenizkulli@gmail.com adresime mail atabilirseniz ayrıntıları gördükten sonra yardımcı olabilir miyim görüşelim.
      Geçmiş olsun dileklerimle.
      Sevgiler

      Sil
  16. Merhaba Hilal hanım istanbulda neredesiniz acaba bana da bir fizyoterapist karın kası ayrılması var demişti eğer yakın isek sizle görüşmek ve tedavi olmak isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, @dr.ogr.uyehilaldenizoglukulli instagram hesabı veya hilaldenizkulli@gmail.com adresime bilgilerinizi yazarsanız görüşmeyi ayarlamaya çalışalım. Sevgiler

      Sil
  17. Merhaba Hilal Hanım. Ben de aynı sorundan muzdarip durumdayım. Kötü olan kısım ben bu durumu henüz farketmisken hamile kaldım ve şu anda 13 haftalık gebeyim. Bu durum herhangi bir risk oluşturur mu acaba gebelik süresince. Ben karin destekleyici gebe korseleri kullanmayı düşündüm, bu konuyu doktorumla da konusacagim ama küçük bir yerde yaşıyorum,bu konuda sizin kadar tecrübeli birini burada bulabileceğini sanmıyorum. Bu yüzden fikriniz çok değerli benim için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben sizin mesajınıza cevap vermemişim sanırım. Bana lütfen instagram hesabımdan @dr.ogr.uyehilaldenizoglukulli hesabından mesaj atın. Size bazı solunum teknikleri videoları göndereyim. ENdişe etmenize gerek yok. Diastaz varlığı ile hamile kalan pek çok kişi var, bebeğiniz için bilinen bir zararı yok. Sadece egzersizlerle sizi destekleyelim ki gebeliğiniz biraz daha rahat geçsin. Sevgilerimle

      Sil
  18. bu rahatsizlik icin hangi bolume gidilmeli yada dogrudan fizyotrapiste gidebiliormyz devlet hastanerinde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tanı için genel cerrahi veya estetik cerrahi alanlarına gidebilirsiniz. Direkt fizyoterapist maalesef bakamaz, bu alanla ilgili çalışan bir fizyoterapist bulmak kolay değil ancak fizik tedavi hekimine randevu alıp durumunuzu anlatıp bir şansınızı deneyebilirsiniz. Ayrıca uzaktan -telerehabilitasyon- egzersiz danışmanlığı yaptığımız kadınlarda var. bunun için instagramda @diastazisrektitürkiye sayfasını inceleyebilirsiniz. Sevgiler

      Sil
  19. Merhaba diastasiz recti durumundan hangi hareketleri yapmamiz gerekir nelere dikkat etmek gerek açıklığın artmamasi icin

    YanıtlaSil
  20. No Deposit Casino Bonus Codes 2021 - DRMCD
    No deposit bonuses 여수 출장마사지 are the most common type of bonuses you'll find at online 통영 출장마사지 casinos. They can be 하남 출장마사지 used to test new games, test new games, and 남원 출장안마 have a chance 이천 출장샵 to

    YanıtlaSil