21 Nisan 2013 Pazar

Sosyete Pazarının Pazarcıları

        Çarşamba günü hastalarımın birinden dönerken yol üzerinde olan Yeşilköy pazarına uğradım, sosyete pazarı! Yıllar sonra pazara gitmenin şaşkınlığı üzerimdeyken henüz pazarın hemen girişinde solda kilim-halı satan bir tezgahta kilimlere baktım ve bir tane satın aldım. Tezgahın sahibi abilerden biri nedendir bilinmez mesleğimi sordu, söyledim. Abiler benden deneyimli çıktı soruları sıralamaya başladılar; kayınvalidenin bel fıtığı, kendisinin boyun fıtığı... Tedaviden hatta ücretten söz ederken şok geçireceğim bir soru sordular: ''Boyun fıtığı için şu küçük ince iğnelerden yapmaya biliyor musun abla?'' Pazarcı abi, sağlık camiasının içinde fizoterapist ne iş yapar sorusunu soran insanlar varken bana resmen 100 puanlık uzmanlık sorusu sormuştu! Vallahi helal olsun! Abi'ye açıkladıktan sonra bloga kuru iğnelemeyi yazmak da farz oldu. Pazarcı abinin bildiğinden fazlası burada buyrun...
         Kuru iğneleme; hep duyduğumuz, kiminin enjektör ucuyla yaptığı, kiminin kuru iğneleme deyip ilaç enjekte ettiği, kimin akapunktur iğnelerini kulunç diye bildiğimiz noktalara saplayıp beklettiği hatta kiminlerinin hacamata çevirip kanattığı uygulamaların hepsine deniyordu. Kim kimden öğrenmiş, kuralı koşulu var mı, kime yapmak lazım kime yapmamalı kısımları muamma biraz. Genelde hekimler yapıyor çünkü onlara göre invaziv (vücut içine girilen) bir yöntem diğer sağlık personeli yapamaz. Ben, uygulayan bizden yaşça büyük fizyoterapistler de duydum ama dediğim gibi... Sonra geçen yıl iki genç arkadaşımız bizi ''David G. Simons Academy'' ile tanıştırdılar. 10 gün sürecek standart bir eğitim ve sınav programı hazırlanmıştı. Akademi birçok ülkede eğitim veren, literatürde yayınları olan ve eğitmenlerin hasta tedavi ettiği bir merkez. Bu işte o kadar ciddiler ki kursa gelmeden önce katılımcılara bir çalışma listesi göndererek ön hazırlık yapmamızı talep ettiler. 
       Derslere başladığımızda; hocamız Adriano Di Giacomo ilk bölümde bize resmen tekrar dokunmayı öğretti. Yeniden kasların yerini tespit etme, üzerindeki tetik noktaları bulma... Akut enfeksiyon, aspirin gibi kan sıvılaştırıcaların kullanımı, bölgede yara, kan veya ödem varsa, ateş ve tümör durumlarında ve eklem içine kesinlikle uygulama yapılmaması gerektiğini hemen öğrendik. Bir de hasta onayı olmazsa olmaz! Sonra hangi kasa hangi teknikle ve nasıl gireceğimizi önce teorik dinledik, sonra hocamız uyguladı ve tek tek bizi izleyip eksiklerimizi düzeltti.
         Tüm bilgiyi birleştirip birbirimizin üzerinde tetik nokta bulduğumuz kasa uygun uygulamayı yapınca gerçek tedavi ortaya çıkmış oldu. Örneğin; doğru tetik nokta üzerinde iseniz uygulama sırasında o kasta bir seyirme gerçekleşiyor, kasın ve tetik noktanın büyüklüğüne göre bunu hasta da hissedebiliyor. Bu tedavinin en etkin şekilde gerçekleştiğinin göstergesi olduğunu hem hasta hem uygulayıcı olarak hissettik, gördük. 
        Uygulama yaparken dikkat etmemiz gereken noktalar birbir açığa çıktı. Milyonda bir de olsa sırt uygulamalarında akciğerde hasara sebep olabiliyor bu uygulama. Bunu engelleyebilmek için iğne, yatış pozisyonu, tutuş ve derinlik seçimi çok önemli. Adriano bu konuların özellikle üzerinde durdu. Hastaya zarar vermemek önemli olduğu gibi hukuksal olarak da bizler artık akademinin terapistleri olduğumuz için.  
          Kuru iğneleme uygulamasında en önemli noktalardan biri de hijyen ve koruma! Kuru iğneleme yaptırırken lütfen şunlara dikkat edin;
- İğne paketten sizin yanınızda, uygulama için herşey hazırken açılmalı.
- Uygulama yapılacak bölgeye dezenfektan sıkılmalı.
- Fizyoterapistin kası tutan eli dezenfekte edilmiş tercihen eldivenli olmalı.
- İğnenin tutma yeri dışındaki kısma kesinlikle dışardan temas olmamalı.
- Kullanılmış iğneler açıkta olmamalı.
         Kursta, etrafta gördüğümüz gibi her sertlik bulduğumuz yere iğneleme yapalım gevşetelim mantığının da doğru olmadığını öğrendik. - Hasta temas olmaksızın  o noktada ağrı hissediyor olmalı,
- Başka bir yerdeki problemden yansıyan bir ağrı bölgesi mi o araştırılmalı (örneğin; kaş çevreniz yoğunluklu baş ağrınız var, hemen kaşların etrafına yapalım iğneleme bitsin, bu yanlış!)
- Doğru noktayı bulduğumuzda dahi, noktaya bastırdığımızda ağrının azalması, artması veya sabit kalması durumuna göre tedavi seçimi yapılmalı gibi... 
           Kurs ve sınav bitip diplomalı bir kuru iğneleme terapisti olduktan sonra şu hastalarda uygulama şansım oldu ve bazıları beni epey şaşırtan etkilerini gördüm:
- Kronik bel, boyun ve sırt ağrıları (ilk seansta büyük fark)
- Baş ağrısı (ileride deneyimimi anlatacağım varın siz karar verin :) )
- Impingement Sendromu- Omuz ağrısı (doğru kasa uygulama sonrası sadece kuru iğneleme ile ilk seansta 25 derecelik fark)
- Epikondilit
- Diz ağrıları
- Ameliyat sonrası kas kuvvetlendirme ve ağrı sorununda.
           Benim henüz uygulama fırsatı bulamadığım fakat etkinliği kanıtlanmış  bazı hastalıklarsa şöyle;
-Spor yaralanmaları
-Eklem problemleri
-Donuk omuz (frozen shoulder)
-Duruş bozukluğuna bağlı ağrıları
-Çene kilitlenmesi (TME disfonksiyonları)
-Kalça,diz ve ayak-ayak bileği problemleri
-Omuz,dirsek ve el bileği ağrıları
-Tendinit ve ligamentitler
-Topuk dikeni
-Kas spazmları gibi çok geniş bir yelpazede kullanılabilir.
              ''Hasta ne hisseder?'' tüyosunu da vereyim :)
         Uygulama sırasında hasta kesinlikle büyük bir acı hissetmez, sinek ısırığı gibi bir acı sadece deriye iğnenin ilk girişi sırasında olur. Sonrasında hasta hassasiyeti ve kasın büyüklüğüne göre seyirmeyi hissedebilir. İğne vücuttan çıkarken ise hiç birşey hissetmez. Bu yüzden korkulacak birşey yok diyebilirim.
         Hayatınızın bir parçası haline gelen ağrılarınız için kuru iğneleme ve onunla kombine uyguladığım manuel terapi, bantlama ve egzersiz tedavisi ya kesin ya da önemli ölçüde tedaviniz olabilir. Bu yüzden benimle ve ya  http://www.dgs.eu.com/en adresindeki terapistler lisetesindeki bir arkadaşımla temasa geçmenizi öneririm. Sağlıklı günler olsun! Pazarcı abilere de selamlar :)
   
      

Adriano boyun kaslarıyla ilgili birşey anlatıyor olsa gerek :)
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder