16 Nisan 2013 Salı

Haberlerdeki renkli bantlar!

       Yıllaaar yıllaaaar önce tanışıp okulda dersini aldığımız, her bölge için farklı tekniklerini kitaplardan öğrenip yaptığım sonra kursuna gidip sessiz sedasız hastalarıma uygulamaya başladığım kinesiotape bir gecede meşhur oldu. Kenzo Kase 50 küsür yıl önce bulmuş, fizyoterapistler Türkiye'de 10 yılı aşkın bir süredir uygulama yaparken Türk basını bugün bulunmuş da her derde devaymış gibi haberler çıkarmış. Ertesi gün gelen tüm hastaların dilinde ''renkli bantlar''. İşine yarayacak da istiyor, yaramayacak olan da... İşin içinden çıkmak zor oldu ama başardık fakat bu kez bant bizi kendi ellerimizle vurdu :)
        Aynı dönemlerde omzunda ağrı ve kısıtlılıkla (impingement sendromu- hastalığının adını bilenler için yazıyorum.) tedaviye gelen bir doktor arkadaşımız 30 seans elektroterapi tedavisinin sonunda isyan etti; ilaç almayı ve standart-broşür egzersizlerini bıraktı, kortizon enjeksiyonunu reddetti. (buraya kadar müdahale edemiyoruz fzt'ler olarak çünkü SGK tedavisinde program sorumluluğu bizde değil.) Verdiğim bilgiler doğrultusunda seans kaydı bulunmaksızın tedavi yapmamı istedi fakat koşulları vardı:
1. Egzersiz ödevleri az olacaktı.
2. İşlerini tamamen bırakmasını istemeyecektim.
3. Canı yanmayacaktı.
4. Vakti kısıtlıydı hem de çok!
            Zor ama imkansız değildi, tedavi seansları yapmama kararı aldık çünkü elektroterapi seansları epey vaktini almış onu bunaltmıştı. Değerlendirme yaptıktan sonra ona şu önerilerde bulundum;
1. Kolunun üzerine kesinlikle yatmayacak.
2. Zorlu aktivitelerden kaçınacak(başüstü hareketler, kola yaslanmak, dar giyisiler giyinmek, ağırlık taşımak, uzun süre araba kullanmak vb.) 
            Sıra egzersizlere geldiğinde kasları çok zayıflamıştı ve omzu olması gereken yerde değildi. Buna yönelik sadece 3 egzersiz öğrettim. Sonra omzu hem olması gereken duruşa getirmek hem de zayıf olan kaslarını desteklemek için kinesiotape uygulaması yaptım. Bu bant vücutta 6 gün kalabilen bir bant, yapıştırma tekniğine göre kası gevşetmeye, desteklemeye veya ağrıyı azaltmaya yardımcı olabiliyor. Hareketleri kısıtlamıyor bu yüzden maçlarda oyuncuların üzerinde sıkça görürüz. Başınızda fizyoterapistiniz yokken onun gölgesi oluyor bir nevi :). Tedavimiz haftada 1 kinesiotape uygulaması ve omzun durumuna göre egzersiz zorlukları değiştirilerek devam etti. 
             3 haftanın sonunda artık önlüğünü giyebilir duruma gelmişti. Gece uyuyabiliyor sadece elini beline götürürken omzunun ön tarafında acı hissediyordu. Kinesiotape uygulamasında 3 haftanın sonunda cildin dinlenmesi için 1 hafta uygulama yapmamak tahrişi önler bu yüzden ara verdik. Aradan sonra artık ihtiyaç kalmadığını söylemesine rağmen benim değerlendirmemde bazı hareketlerin son noktalarında ağrı tespit ettim. 2 hafta daha uygulama devam ederken egzersizlerini yapmaya devam etti. Daha önce 4 aydan evvel yüzemezsin denmesini rağmen 6. haftada tavsiyemle hastamız yüzmeye gitti, duruşu için sırtüstü yüzmeye ve daha sonra anlatacağım postür alıştırma korsesini kullanmaya başladı. 
             İşte hikaye de burada başladı; doktorumuz tuttuğunu ''Hilal Hanım bantlar bu arkadaşıma da yarar mı ya buna ya şuna... '' diyerek birçok kişiyle yanıma geldi :) Bu deneyimime rağmen yine de bilin isterim kinesiotape tek başına bir mucize değil ama uygun hastalıklarda çok büyük bir yardımcı, mucize olan sizsiniz!         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder